На Сторожинеччині вчилися створювати писанки за буковинськими традиціями

Писанка є символом свята Великодня і без писанок і крашанок ми собі не уявляємо цього світлого свята. Тому напередодні святкування Великодня, а саме у Великий четвер господині розписують і фарбують яйця та печуть паски,але, щоб навчитися розмальовувати яйця потрібно трохи потренуватися перед святом. Днями, у Сторожинецькому ЦЕНТУМі відбувся майстер-клас з писанкарства, повідомляє  storozhynets.info, інформує сайт chernivtsi-trend.

Присутнім розповіли про традиції буковинського писанкарства та символіку саме буковинських писанок.
Серед традиційних: розписані воском, крапанки, драпанки, крашанка, трав’янка, зернівка, а також нетрадиційні: квілінг, мотанки, оздоблені бісером, різблені. На заняттях гурткців майстрині Наталії, Рудої вихованці освоїли техніки розпису воском, в тому числі кольоровим, а також крапанки та крашанки.

Відомо, що писанку можна довго зберігати, також якщо робити спеціальну писанку-оберіг, яка стоятиме у домі, то потрібно користуватися традиційною технікою розпису, яка так і називається «писанка». Для того, щоб її зробити потрібно мати писачок та віск. Треба запалити свічку та нагрівати писачок на вогні, а потім наносити, так звану «розмітку» на яйце. Якщо не маєте досвіду розписування писачком, то потрібно малювати основні лінії олівцем. Зробити писанку не просто, але можливо і в домашніх умовах.

За українськими давніми звичаями у хатах, де жили майстрині, збиралися кілька жінок. Досвідчені господині ткали, вишивали і писали писанки.
Перед роботою молилися, а коли працювали співали пісень та думали про хороші побажання.

Нагадаємо, що 25 квітня, в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться майстер-клас із писанкарства на який запрошують усіх, хто бажає навчитися створювати писанки.

Коментарі